Работна посета во Израел

Скопје, 3 ноември 2011

Заменик министерот за информатичко општество и администрација, Марта Арсовска Томовска, како дел од владина делегација, заедно со министерот за образование и наука, Панче Кралев, генералниот секретар на Владата на Република Македонија, Кирил Божиновски и Амбасадорот на Република Македонија во Израел, Петар Јованоски, во периодот од 24 до 27 октомври 2011 година беше во работна посета на Израел.

Четвртиот состанок на широкопојасната комисија поддржува нови широкопојасни цели и објавува глобален „широкопојасен предизвик“

Женева, 25 октомври 2011

Министерот за информатичко општество и администрација Иво Иановски како комесар во Широкопојасната комисија за дигитален развој учестуваше на Четвртиот состанок на комисијата на кој присуствуваа над 250 владини и стопански лидери од целиот свет и разменија мислења за предизвиците и можностите за „идното градење на широкопојасен интернет.“

- Mi.Sc Ivo Ivanovski - Minister of Information Society and Administration

- Dr Hamadoun Touré, ITU Secretary-General

Конференција за зајакнување на владеењето на правото

Скопје, 20 октомври 2011

На 19-ти и 20-ти октомври 2011 година, во организација на Министерството за информатичко општество и администрација и Мисијата на ОБСЕ во Скопје, во хотелот Холидеј Ин во Скопје се одржа Конференција на тема „Политика за подобра регулатива како инструмент за зајакнување на владеењето на правото“.

Промовирани обуки за софтвер наменет за Управниот инспекторат

Скопје, 19 октомври 2011

Денеска во просториите на Сивус едукативниот и развоен центар, министерот за информатичко општество и администрација, Иво Ивановски ги промовираше Обуките за користење на софтверот за управување со информациите и документите на Државниот управен инспекторат.

Oбраќање на министерот на конференцијата 9та СЕЕИТА и 8ми МАСИТ Отворени денови

Скопје, 18 октомври 2011

„Несомнено е дека информациско - комуникациските технологии се клучен фактор за развој на глобалното општество. Новите иновации во информациско – комуникациските технологии претставуваат најзначаен инпут за стимулација на економскиот развој на глобално ниво. Истовремено, истите ги менуваат нашите навики, ги менуваат начините на кои пристапуваме и го добиваме глобалното знаење, како работиме и како ни се автоматизираат работните процеси, како комуницираме, како размислуваме.

„100 електронски продавници за 100 македонски претприемачи“

Скопје, 17 октомври 2011

Една од причините за малиот пазар на електронска трговија во Република Македонија е малиот број на електронски продавници. Предуслови за постоење на такви електронски продавници постојат, односно не постојат никакви законски пречки за нивно функционирање. Единствено нешто што недостасува е техничко предзнаење за целокупниот процес, од воспоставување на систем за водење на нарачки, преку поврзување со процесор за плаќање со кредитни картички, до систем за поддршка и испорака.

Комитетот за реформи во јавната администрација предложи систем кој ќе го определува оценувањето на службениците

Скопје, 13 октомври 2011

Комитетот за реформи во јавната администрација при Владата на Република Македонија, денеска одржа состанок на кој се разгледуваше Стратегијата за реформи на јавната администрација и акционите планови за нејзина имплементација.

Потпишување на меморандум за разбирање

Скопје, 13 октомври 2011

Денес, 13.10.2011 година, во просториите на Министерството за информатичко општество и администрација, се потпиша Меморандум за разбирање помеѓу Владата на Република Македонија, претставувана од Заменик на Претседателот на Владата на Република Македонија задолжен за економски прашања м-р Владимир Пешевски и Ериксон АБ, преставуван од директорот за за Балканските држави г-дин Маурицио Де Доменицис.

Министерот Иво Ивановски на Министерска конференција во Белград
Скопје, 07 октомври 2011

Денес, 7 октомври 2011 година, министерот за информатичко општество и администрација, Иво Ивановски е во дводневна посета на Белград заради учество на Регионалната конференција „Услуга, вештини, капацитети - Главни предизвици за градење на модерна јавна администрација“, организирана од Министерството за човечки и малцински права, јавна администрација и локална самоуправа на Република Србија, и од Шведската меѓународна агенција за развој и соработка.

Oдржана средба помеѓу ССК и министерот за информатичко општество и администрација м-р Иво Ивановски
Скопје, 06 октомври 2011

Во рамки на редовната соработка помеѓу министерот за информатичко општество и администрација и бизнис заедницата во Република Македонија, денес се одржа средба помеѓу Сојузот на стопански комори и министерот за информатичко општество и администрација м-р Иво Ивановски. На средбата министерот Ивановски ги презентираше заложбите на Владата и Министерството за развој на домашната економија и претстави неколку проект-концепти кон чија реализација ќе биде насочено Министерството за информатичко општество и администрација во следниот период.

Обука за раководствата на клучните институции во Република Македонија

Битола, 01 октомври 2011

Учењето и стручното усовршување се едно од основните начела на секоја професионална и модерна државна и јавна служба. Во таа насока и Владата на Република Македонија, ја дефинира обуката на највисокото раководство како стратешки исчекор кон полесно совладување на предизвиците и справување со промените со кои се соочува јавниот сектор во обидите да создаде ефикасна и ефективна служба со високи стандарди во управувањето.

Syndicate content