Новини за поголема транспарентност при вработување во администрацијата

Скопје, 4 август 2011

Преку новини во тестирањето на кандидатите при вработување во државните институции  ќе се зголемува транспарнетноста во овој процес. Ќе се применува и нов систем на мобилност од една во друга институција со што ќе се балансира суфицитот и дефицитот на кадрите.
Тоа го најави министерот за информатичко општество и администрација Иво Ивановски при денешната посета на Агенцијата за администрација.

Министерството за информатичко општество и администрација воведува ИСО 9001 стандард

Скопје, 3 август 2011

Министерството за информатичко општество и администрација почна процес за воведување ИСО 9001 стандардот преку кој најавува зголемување на задоволството на корисниците на услугите и на вработените.

- Сертифицирањето е дел од постојаните напори за реформа на јавната администрација и подобрување на нејзината ефикасност и  ефективност. МИОА како главен носител на реформата ги поттикнува и сите државни и јавни институции да воведат такви стандарди, истакна денеска на прес-конференција министерот за информатичко општество и администрација Иво Ивановски.

Македонија очекува позитивни оценки од Брисел за реформите во јавната администрација

Скопје, 26 јули 2011

- Македонија годинава ќе добие позитивен извештај од Европската комисија за реформите во јавната администрација бидејќи е направен голем напредок, оцени денеска министерот за информатичко општество и јавна администрација Иво Ивановски  по заокружувањето на Проектот за зајакнување на капацитетите на Одделението за реформа на јавната администрација, финансиран од Европската унија.

Министерот Иво Ивановски го промовираше уредот за оценување на администрацијата од страна на граѓаните

Скопје, 06 јули 2011

Уредот за оценување на администрацијата од страна на граѓаните, го промовираа министерот за информатичко општество и државна администрација Иво Ивановски и директорката на Фондот за здравствено осигурување  (ФЗОМ) Маја Парнарџиева-Змејкова.

Таксена марка ќе се плаќа преку смарт телефон

Скопје, 05 јули 2011

Административната такса отсега ќе може да се плаќа на брз и едноставен начин преку новата апликација за мобилен телефон што денеска беше промовирана на Технолошко-металуршкиот факултет во Скопје.

Станува збор за апликација што ја поддржуваат Android, Blackberry i iPhone телефоните која овозможува со само три чекори да се изврши плаќањето. Услугата е достапна за сите граѓани, но и и за студентите кои преку неа ќе може да извршат плаќање на таксените марки.

Министерот Иво Ивановски во работна посета на Брисел

Брисел, 29 јуни 2011

Министерот за информатичко општество и јавна администрација Иво Ивановски денеска во Брисел пред членовите на надлежните директорати на Европската комисија за следење на приоритетните реформи во Република Македонија ги презентираше последните достигнувања во областите кои се во надлежност на ресорното министерство.

Почнуваат обуките на шалтерските работници за ефикасна и деполитизирана администрација

Скопје, 15 јуни 2011

Министерството за информатичко општество и администрација од денеска почна да ги спроведува обуките за шалтерските работници со кои се очекува да се добие ефикасна, стручна и деполитизирана јавна администрација.

 

Министерот Ивановски додели сертификати за ИТ обуки во „Александрија“

Скопје, 9 јуни 2011

Министерот за информатичко општество и администрација Иво Ивановски денеска ги додели сертификатите на лицата кои ги положиле тестовите за специјализираните ИТ бесплатни обуки што ги спроведуваше едукативниот центар „Александрија“.

 

Промовиран уредот за оценување на администрацијата од страна на граѓаните

Скопје, 3 јуни 2011

Министерот за информатичко општество и администрација Иво Ивановски денеска во Агенцијата за катастар на недвижности го промовираше проектот „Оценете ја администрацијата“. Всушност, станува збор за инсталирање на апаратчиња преку кои граѓаните ќе можат да ги оценат службениците во администрацијата за нивната работа.

Семинар за обука на јавната администрација

Скопје, 11 мај 2011

Пренесување на француското искуство во спроведувањето на процесот на реформи во јавната администрација е целта на дводневниот семинар кој денеска почна во Скопје во организација на Министерството за информатичко општество и администрација и Секретаријатот за европски прашања во соработка со Амбасадата на Република Франција.

Меморандум за соработка на проектот со наслов „Подготовка на прописи - циклус обуки за администрацијата“

Скопје, 20 април 2011

Државни службеници на централно и локално ниво кои се занимаваат со изработка и спроведување на законите од утре до крајот на годинава ќе ги прошируваат своите знаења и вештини со цел во рамки на проектот „Подготовки за прописи - обуки за администрација“ за чија имплементација денеска беше потпишан Меморандум за разбирање меѓу Мисијата на ОБСЕ и Министерството за информатичко општество и администрација.

Syndicate content