Институциите ќе добиваат имотен лист по електронски пат
Скопје, 05 мај 2010

Министерството за информатичко општество и Агенцијата за катастар на недвижности во наредните три месеци во пилот фаза ќе овозможат дел од државните институции да добиваат имотен лист по електронски пат.


Работна средба на министерот Иво Ивановски со директорот на Управата за јавни приходи Горан Трајковски за проектот е-Документи
Скопје, 28 април 2010

Зголемувањето на квалитетот на административните услуги е еден од главните приоритети на Владата на Република Македонија. Во контекстот на намалување на административните бариери, се увиде проблемот од недоволно развиена интерна комуникација меѓу државните институции за размена на документи и податоци кои можат да биде искористени за подобрување на услугите кон граѓаните и бизнисите.

Бесплатен интернет и во Студентскиот дом “Орде Чопела” во Прилеп

Прилеп, 24 април 2010

Бесплатен интернет во Студентскиот дом “Орде Чопела” во Прилеп, денеска, во рамките на проектот за бесплатен интернет во студентските домови, официјално беше пуштен од страна на министерот за информатичко општество, м-р Иво Ивановски.

Промовиран веб-портал за учебници во електронска форма
Скопје, 21 април 2010

Министрите за информатичко општество и образование и наука, Иво Ивановски и Никола Тодоров денеска во ОУ „Гоце Делчев“ го промовираа веб-порталот e-ucebnici.mk на кој во дигитална форма се објавени учебници кои може да се пребаруваат по одделенија, наслови или по автори.

Промоција на 16 наслови на преведени книги од областа на информатичко–комуникациските технологии

Скопје, 15 април 2010

Премиерот Никола Груевски заедно со министрите за информатичко општество и за образование и наука, Иво Ивановски и Никола Тодоров денеска присуствуваа на промоцијата на 16 наслови на преведени книги од областа на информатичко–комуникациските технологии.

Бесплатен интернет во Студентскиот дом Пелагонија
Скопје, 09 април 2010

Во рамките на проектот за бесплатен интернет во студентските домови, денеска министерот за информатичкo општество г-дин Иво Ивановски го промовира проектот и  во студенскиот дом Пелагонија во Скопје.

Македонија домаќин на Балканската конференција за широкопојасен интернет
Скопје, 08 април 2010

- Широкопојансиот интернет е еден од најважните предуслови за развој на информатичкото општество и за пристап до дигиталните содржини што ги нуди современата ИКТ технологија.

Ова го изјави министерот за информатичко општество Иво Ивановски на денешната балканска конференција за користење на широко појасен интернет(СЕЦТ) чиј домаќин годинава е Македонија.

Македонија на 51 место во развој на информатичко општество од 158 држави

Скопје, 25 март 2010

Македонија бележи напредок од 12 места на листата на Интернационалната телекомуникациска унија (ИТУ) за развој на информатичкото општество. Во најновиот извештај „Мерење на информатичко општество“ за периодот 2007 и 2008 година, е рангирана на 51-во место, од вкупно 159 држави. Целокупната оценка за Македонија од 3.40 во 2007 е подобрена на 4.32 во 2008 година.

Електронско поврзување на институциите за надминување на административните бариери

Скопје, 18 март 2010

Интероперабилноста е еден од најзначајните проекти на Владата за развојот на информатичкото општество во Македонија, бидејќи со тоа се поставува начин на комуницирање на државните институции со цел да се елиминираат административните бариери и да се воспостави комуникациска врска каде институциите кога ќе разменуваат податоци меѓу себе ќе бидат поефикасни, потранспаренти и поодговорни пред граѓаните.

Спроведени обуки за управување со проекти

Скопје, 17 март 2010

Министерството за информатичко општество и USAID Проектот за е-Влада, во текот на месец Јануари 2010 спроведоа обука за Управување со проекти, според методологијата на престижниот Project Management Institute (www.pmi.org).   Во текот  на тро-дневната обука беа опфатени 33 проект менаџери од државните институции кои спроведуваат проекти од делот на е-Влада. 

Отворен бесплатен интернет клуб во Кратово

Кратово, 21 февруари 2010

Проектот Светот на дланка кој започна во 2007 продолжува и оваа година, имено продолжува реализацијата на втората фаза од проектот за отварање на бесплатени интернет клубови во секој град во Република Македонија.

 

По овој повод на 21.02.2010 Претседателот на Владата на Република Македонија,  Никола Груевски и министерот за информатичко општество, Иво Ивановски свечено го пуштија во употреба бесплатниот интернет клуб во Кратово, во центарот на градот.

Syndicate content