Одржана јавна расправа за предлог Законот за електронско управување
Скопје, 21 мај 2009

Заменик министерот за информатичко општество проф. д-р Мирјана Секуловска и работната група за проектот Интероперабилност на регистрите и базите на податоци во државните институции одржаа јавна расправа во Владата на Република Македонија за предлог Законот за електронско управување.

Министерот Иво Ивановски во посета на Република Чешка
Скопје, 13 мај 2009

Утре, 14.05.2009 во Прага, Република Чешка, голем број на владини министри, регулатори, генерални директори од голем број Европски земји ќе земат учество на настанот на кој ќе се дискутира за развој на е- стратегии.

Државата ќе субвенционира поставување мрежа за безжичен интернет на 680 локации во руралните средини
Скопје, 05 мај 2009

Државата ќе спроведе проект со кој на 680 локации во руралните средини ќе биде поставена инфраструктура за пренос на безжичен интернет. На утврдените ви - фи точки ќе се постави по еден интернет киоск со по еден компјутер и безжична антена, со дострел од 100 до 150 метри, а жителите на селата ќе можат во наредните четири години да користат бесплатен интернет.

Службена посета на министерот Иво Ивановски на Република Хрватска
Загреб, 24 април 2009

Делегација предводена од Министерот за информатичко општество, м-р Иво Ивановски на 24.04.2009 година оствари еднодневна официјална посета на Загреб, Република Хрватска. На истата беа остварени средби со  министерот за образование наука и спорт, проф. Д-р Драган Приморац, со државниот секретар во министерство за финансии Ивана Малетиќ и со државниот секретар во  средишниот државен уред за е- Хрватска, Игор Лучиќ.


Нов поход за заштита на јазикот
Скопје, 18 април 2009

Тим од петнаесетина стручни лица од наши научни и образовни институции ќе изработи прв лексикон со македонски преводи на сите зборови од компјутерската и информатичката терминологија, а на граѓаните ќе им се препорача да го користат.

Најавен проект за поголема употреба на македонски зборови од ИКТ технологијата
Скопје, 09 април 2009

Преку нов проект „Користи македонески зборови“ Министерството за информатичко општество ќе спроведе активности за поголема употреба на македонски зборови од областа на информатичката технологија во секојдневната комуникација и на македонски кирилични фонтови во работењето со компјутер. Преоктот, што го најави денеска министерот за информатичко општетсво Иво Ивановски, опфаќа две мерки. Со првата се предвидени активности за изработка на лексикон на зборови од ИКТ, а со втората изработка на македонски кирилични фонтови.

Во ТЦ „Лептокарија“ промовирани два проекта од информатичката технологија
Скопје, 01 април 2009

Mинистерот за информатичко општество Иво Ивановски, вицепремиерот Зоран Ставрески и в.д. градоначалникот на општина Карпош Сашо Димиќ во Трговскиот центар „Лептокарија“ денеска промовираа два проектa од информатичката технологија.  

Заменик министерот за информатичко општество д-р Мирјана Секуловска на значајни ИКТ средби во Софија, Р. Бугарија

Софија, 30-31 март 2009

Заменик министерот за информатичко општество д-р Мирјана Секуловска, со делегација од Министерството за информатичко општество - МИО, во својата дводневна работна посета во Софија, оствари многу значајни ИКТ средби во државните институции за информатички технологии и телекомуникации на Р. Бугарија.

Промовиран системот СУПЕР КОМПЈУТЕР во државната администрација
Скопје, 27 март 2009

Министерот за информатичко општество Иво Ивановски денеска го пушти во употреба системот Супер компјутер во државната администрација. На промоцијата беа презентирани способностите и целите за користење на системот набавен од Министерството за информатичко општество на јавен повик.

Презентирани обуките за оперативниот систем ЕДУБУНТУ во средното училиште „Лазар Танев“
Скопје, 26 март 2009

Во средното училиште „Лазар Танев“ денеска беа презентирани обуките за оперативниот систем ЕДУБУНТУ, кои почнаа минатото лето, а ги поминаа околу 200 професори по информатика. Софтверот поседува голем број отворени апликации кои може да се преземат од интернет и да се применуваат во наставата. Тој се користи во модерните образовни центри во Европа и во САД.

Пуштен во работа новиот Информационен систем за гранично управување
Скопје, 26 март 2009

Доколку инсталирањето на видео надзорот и формирањето на Дежурниот Центар за Состојби беа очите и ушите, тогаш Информациониот систем е крвотокот на Националниот координативен центар за гранично управување. Истиот треба да ги храни со информации сите институции задолжени за контрола и проток на патници и стоки преку државните граници. Сето тоа треба да вроди со значително скусување на времето за влез и излез од земјава, како и целокупната гранична контрола и процедура.

Syndicate content