Сподели:

Средба Манчевски-Габриел: Европската Комисија е партнер на Македонија за реализација на ИКТ проектите

Скопје, 26 јуни 2018 год.

Министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски оствари работна средба со Еврокомесарката задолжена за дигитално општество и економија Мариа Габриел.

На средбата се разговараше за документот претставен од Европската Комисија, којшто се однесува на серијата мерки за поддршка за реализација на проектите за дигитална трансформација.

Министерот Манчевски ја информираше Еврокомесарката Габриел, за формирањето на дигитален форум за ИКТ, каде ќе членуваат претставници на стопанските комори, бизнис заедницата, академската фела, граѓанскиот организации. Во Дигиталниот форум ќе членуваат министерот Манчевски и претседателот на ИКТ советот, Владимир Цветковиќ. Дигиталниот форум ќе работи како стручно и советодавно тело од областа на информатичкото општество. Целта е да е во постојана координација со ИКТ советот, каде ќе се имплементираат идеите и предлозите развиени во Дигиталниот форум. Форумот по потреба ќе формира експертски работни групи кои ќе ги вклучуваат сите засегнати и заинтересирани страни за решавање на одредени прашања поврзани со развојот на информатичкотот општество.

Еврокомесарката Габриел ја поддржа иницијативата и ја понуди помошта и експертизата на Европската Комисија, за сите проекти кои се во рамки на дигиталната трансформација. Со министерот Манчевски разговараа и за иницијативата Македонија да биде домаќин на првата регионална Академија за сајбер безбедност.

Намалување на цените за роаминг, развивање на наставна програма во основните и средни училишта за развивање на дигитални вештини и модернизација на администрацијата, остануваат да бидат во фокусот на работата на Владата и МИОА за што Европската Комисија е постојан партнер.

 

Министерство за информатичко општество и администрација

МИНИСТЕР

Министер за информатичко општество и администрација

Search form