МИНИСТЕР
Министер за информатичко општество и администрација

Азир Алиу е интернационален експерт во областа на информатичките технологии и образованието со повеќе од 20 години работно искуство реализирајќи над 100 различни проекти во области како дигитална трансформација, развој на стартап екосистеми, вештачка интелигенција и машинско учење.

Беше ангажиран како универзитетски професор на Универзитетот на Југоисточна Европа во Тетово на факултетот за Компјутерски науки и технологија, под чија капа бил иницијатор и прв директор на Технолошкиот Парк.

Во минатото ја извршувал и функцијата потпретседател на Управниот Одбор на Универзитетот.

Покрај академското искуство, Азир Алиу има и долгогодишна кариера во приватниот сектор како претприемач, ментор и консултант, а бил и советник на Претседателот на Владата за иновации, ИКТ и Високо образование.

Азир Алиу е единствен претставник од Северна Македонија во Програмата “Digital Citizenship Education” во Советот на Европа.

Формалното образование го завршил на Универзитетот “Св. Кирил и Методиј” во Скопје, каде се стекнал со титулата Доктор по информатички науки. Автор е на повеќе научно-истражувачки трудови и повеќе публикации од областа на Машинското учење.

Роден е во 1976 година во Гостивар, среќно оженет и татко на три деца.

МИНИСТЕР

Министер за информатичко општество и администрација

Search form

» Стратегија за отворени податоци 2018-2020

» Национална стратегија за сајбер безбедност на Република Северна Македонија 2018 - 2022

» Стратегија за реформа на јавната администрација 2018-2022 година (лектура во тек)

» Акциски план на стратегијата за реформа на јавната администрација 2018-2022 година

» Нацрт Годишен извештај за спроведување на акцискиот план на стратегијата за реформа на јавната администрација 2018-2022 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2021 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2020 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2019 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2018 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2017 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2016 година

» Водич за давање повратна информација до јавноста за резултатите од процесите на подготовка на закони