Работен состанок меѓу заменик министерот Александар Бајдевски и амбасадорот на Народна Република Кина Џанг Ѕуо

Скопје, 19 февруари 2020

Заменик министерот за информатичко општество и администрација Александар Бајдевски одржа работен состанок со амбасадорот на Народна Република Кина Џанг Ѕуо.

На состанокот се разговараше за можностите за меѓусебна соработка и за претстојниот Самит на Кина и земјите од Централна Европа, кој ќе се одржи во Пекинг на 15ти и 16ти април 2020 година.

Заменик министерот Бајдевски се заблагодари на поканата и го потврди учеството на МИОА на тематската сесија на Самитот, посветена на соработката во областа науката, технологијата и иновациите.

Двајцата соговорници на состанокот подетално разговараа за Агендата на претстојниот Самит во Пекинг и темите што ќе бидат опфатени како што се: Стратегии и политики за иновативна соработка и развој на науката и технологијата, управување со технолошки паркови и инкубатори, иновативни технологии, вештачка интелигенција итн.

Воедно, заменик министерот Александар Бајдевски и амбасадорот на Кина Џанг Ѕуо се согласија дека ваквите настани придонесуваат во насока на зацврстување на економската соработка и унапредување на иновативните решенија меѓу Кина и европските земји.

Министерство за информатичко општество и администрација

 

МИНИСТЕР

Министер за информатичко општество и администрација

Search form

» Стратегија за отворени податоци 2018-2020

» Национална стратегија за сајбер безбедност на Република Северна Македонија 2018 - 2022

» Стратегија за реформа на јавната администрација 2018-2022 година (лектура во тек)

» Акциски план на стратегијата за реформа на јавната администрација 2018-2022 година

» Нацрт Годишен извештај за спроведување на акцискиот план на стратегијата за реформа на јавната администрација 2018-2022 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2021 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2020 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2019 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2018 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2017 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2016 година

» Водич за давање повратна информација до јавноста за резултатите од процесите на подготовка на закони