Сподели:

Министерот Шаќири се обрати на третиот Дигитален Самит за земјите од Западен Балкан
Тирана, 27 октомври 2020
 
Во рамките на третиот Дигитален Самит за Западен Балкан, што годинава се одржува онлајн во Тирана, министерот за информатичко општество и администрација Јетон Шаќири учествуваше на сесијата насловена како: „Улогата на Владите во дигиталната трансформација“.На овој Дигитален самит кој се одржува во рамките на Берлинскиот процес, учествуваат високи владини претставници од регионот, Европската Комисија, Советот за регионална соработка, претставници на бизнис заедниците и други релевантни засегнати страни. Притоа, министерот Шаќири имаше можност да размени ставови, искуства, успеси, но и предизвици од забрзаната дигитализација.
 
„Главен двигател на дигитализацијата е електронската идентификација. Во време на пандемија, интересот на граѓаните за користење на електронските услуги видливо се зголемува. За целосно добивање на повеќето електронски услуги, неопходна е електронска идентификација која ќе биде достапна за сите и лесна за употреба. Во таа насока, соработуваме со светската компанија Мастеркард за развој и спроведување на иновативни дигитални услуги за потврда на идентитетот на граѓаните, безбедно и согласно европските регулативи“, истакна министерот во своето обраќање.
 
Според министерот Шаќири, отворениот пристап кон сајбер безбедноста со вклучување на сите засегнати страни од приватниот сектор, индустријата, академската заедница, невладиниот сектор, ќе даде можност за стратешко искористување на ресурсите и на специфичните знаења и алатки кои секој од овие сектори може да ги понуди.
Во рамки на Дигиталниот Самит, со партнерите од Западен Балкан ќе се потпишат два Меморандуми за соработка, со кои ќе се продлабочи соработката во областите на 5G, доверливи услуги, интероперабилност и други области кои ќе помогнат за регионално препознавање.
 
Инаку, панелисти на истата сесија беа и: Душан Половиќ, генерален директор на Директоратот за електронска управа и информатичка безбедност на Црна Гора, Мирлинда Карчанај генерален директор на Национална агенција за информатичко општество на Република Албанија, потоа Михаило Јовановиќ, директор на канцеларијата за информатичка технологија и електронска управа на Србија, како и Ивана Шариќ Раководител во Генералниот секретаријат на Советот на министри на Босна и Херцеговина.
 
 
Министерство за информатичко општество и администрација

МИНИСТЕР

Министер за информатичко општество и администрација

Search form