Политика за користење на колачиња (cookies)

Што се колачиња (cookies)?

Колачињата (cookies) се мали текстуални датотеки, кои се сместуваат во вашиот компјутер, мобилен телефон или друг уред од страна на веб страниците кои ги посетувате. Овие текстуални датотеки можат да бидат прочитани од страна на веб страниците кои ги посетувате и да помогнат во вашата идентификација кога повторно ќе ја отворите веб страницата.

Колачињата можат да бидат постојани или привремени. Постојаните колачиња (cookies) остануваат на вашиот уред и кога ќе го исклучите пребарувачот (ќе преминете во офлајн состојба), додека привремените се бришат штом го затворите интернет пребарувачот.

Колачињата (cookies) се користат за повеќе цели, како на пример за да се запомнат вашите активности и преференции (вклучувања, јазични преференции, големина на фонт или како да ви се прикажува страницата), за да се обезбеди персонализирана/приспособена содржина на веб страницата и да се прикаже навигациската историја на истата.   

 

Зошто користиме колачиња (cookies)?

На оваа веб страница користиме колачиња (cookies) од следниве причини:

  • За техничко функционирање на веб страницата;
  • За да ги запомниме вашите преференции како да се прикажува страницата (преференции за параметрите на екранот), како на пример контрастот на бојата или големината на фонтот;
  • За да запомниме дали се согласувате (или не) со нашето користење на колачиња (cookies) на оваа веб страница.

 

Каков вид на колачиња (cookies) користиме?

Следната табела ги покажува колачињата што ги користиме:

вид

назив

функција

рок на траење

неопходно колаче

has_js

регистрира дали корисникот активирал или не JavaScript во прелистувачот

до истекување на сесијата

Неопходно колаче

styleswitcher[adaptivetheme_subtheme]

 

Овозможува користење на веб страницата на лица со попреченост

постојано

 

Контрола на колачињата (cookies)

Можете да ги избришете сите колачиња (cookies) кои веќе се наоѓаат на вашиот уред и можете да ги прилагодите поголемиот дел од пребарувачите за автоматски да ги одбиваат.

Доколку го сторите ова, можеби ќе има потреба рачно да ги прилагодувате преференците секој пат кога ја посетувате веб страницата, а исто така можно е да не работат и некои функционалности.

МИНИСТЕР

Министер за информатичко општество и администрација

Search form

» Стратегија за отворени податоци 2018-2020

» Национална стратегија за сајбер безбедност на Република Северна Македонија 2018 - 2022

» Стратегија за реформа на јавната администрација 2018-2022 година (лектура во тек)

» Акциски план на стратегијата за реформа на јавната администрација 2018-2022 година

» Нацрт Годишен извештај за спроведување на акцискиот план на стратегијата за реформа на јавната администрација 2018-2022 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2021 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2020 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2019 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2018 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2017 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2016 година

» Водич за давање повратна информација до јавноста за резултатите од процесите на подготовка на закони