Регионалната интероперабилност е важен чекор кон интеграцијата во Европската унија

Скопје, 9 ноември 2021

Министерството за информатичко општество и администрација прави подготовки за почеток на имплементација на системот кој овозможува регионална интероперабилност со земјите од Западен Балкан, како чекор кон подобра интеграција со земјите од регионот и кон ЕУ.

Како дел од овој процес, од суштинско значење е да се вклучат и компании кои работат во софтверската индустрија како дел од дигиталната трансформација и ни помогнаа експерти на Атлантскиот совет во обид да продолжиме со дигиталната трансформација што е можно поскоро. Ги забрзуваме напорите за поголема стапка на раст, побрз економски развој, затоа што заостануваме зад развиените европски земји и мораме да направиме се што можеме за да им олесниме на нашите граѓани да напредуваат и да го подобриме животот на нашите граѓани.

Заложбата за подобра регионална интеграција и развој на регионалната платформа за интероперабилност беше разговарана и на Отворениот балкански самит, одржан ова недела, каде дел е и нашата држава. На следниот состанок во декември, кој ќе се одржи во Тирана, со соседните земји ќе разговараме за модалитетите и имплементацијата на оваа платформа, од која директна корист ќе имаат нашите граѓани и бизниси.

 

МИНИСТЕР

Министер за информатичко општество и администрација

Search form

» Стратегија за отворени податоци 2018-2020

» Национална стратегија за сајбер безбедност на Република Северна Македонија 2018 - 2022

» Стратегија за реформа на јавната администрација 2018-2022 година (лектура во тек)

» Акциски план на стратегијата за реформа на јавната администрација 2018-2022 година

» Нацрт Годишен извештај за спроведување на акцискиот план на стратегијата за реформа на јавната администрација 2018-2022 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2021 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2020 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2019 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2018 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2017 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2016 година

» Водич за давање повратна информација до јавноста за резултатите од процесите на подготовка на закони