Министерот Алити учествуваше на работилница за државните институции, организирана од „Мајкрософт“

Скопје, 13 декември 2022

На покана на претставниците на ,,Мајкрософт“, министерот за информатичко општество и администрација Адмирим Алити учествуваше на работилницата организирана за државните институции во Северна Македонија, на која беа разгледани предизвиците, заканите и одговорот на институциите во однос на сајбер безбедноста, мобилноста и нивната инфраструктура.

,,Фактот што Владата, односно државните институции се задолжени за јавните податоци, тие остануваат секторот кој е најзагрозен и изложен на сајбер криминал, па затоа вклучувањето на јавниот и приватниот сектор преку вакви работилници, е од суштинско значење во создавањето можности и модели на облак за заштита и превенција од вакви напади“, истакна министерот Алити.

МИОА, покрај посветеноста за креирање на Националната Стратегија за сајбер безбедност, ја поддржува и се приклучува кон секоја иницијатива што и помага на земјата во оваа насока.

 

 

МИНИСТЕР

Министер за информатичко општество и администрација

Search form

» Стратегија за отворени податоци 2018-2020

» Национална стратегија за сајбер безбедност на Република Северна Македонија 2018 - 2022

» Стратегија за реформа на јавната администрација 2018-2022 година (лектура во тек)

» Акциски план на стратегијата за реформа на јавната администрација 2018-2022 година

» Нацрт Годишен извештај за спроведување на акцискиот план на стратегијата за реформа на јавната администрација 2018-2022 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2021 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2020 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2019 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2018 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2017 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2016 година

» Водич за давање повратна информација до јавноста за резултатите од процесите на подготовка на закони