Министерот Алити на одбележувањето на Меѓународниот ден на сеќавање на Холокаустот

Скопје, 27 јануари 2023

Министерот за информатичко општество и администрација Адмирим Алити денеска учествуваше на Меморијалната академија по повод Меѓународниот ден на Холокаустот, во организација на Институтот за духовно и културно наследство на Албанците од Северна Македонија.

,,Ужасите на холокаустот ни кажуваат за изопачувањето на човечките вредности и злоупотребата на оружјето за постигнување одредени цели, имено истребување на еден народ. Албанците беа со Евреите во минатото, но и денес сведочиме за нашиот правилен став и преку одбележувањето на овие страшни настани ја даваме пораката за мир, толеранција и разбирање.

Јазикот на разумот и човечноста мора да преовладува во секој историски период.  Преку одбележувањето на овој датум, застануваме и размислуваме за современите Холокаусти во форма на насилна човечка експлоатација. Настаните кои не се одбележуваат, се оставени во заборав и имаат голема веројатност да се повторат.  Се молиме Холокаустот никогаш да не се повтори“, истакна министерот Алити.

МИНИСТЕР

Министер за информатичко општество и администрација

Search form

» Стратегија за отворени податоци 2018-2020

» Национална стратегија за сајбер безбедност на Република Северна Македонија 2018 - 2022

» Стратегија за реформа на јавната администрација 2018-2022 година (лектура во тек)

» Акциски план на стратегијата за реформа на јавната администрација 2018-2022 година

» Нацрт Годишен извештај за спроведување на акцискиот план на стратегијата за реформа на јавната администрација 2018-2022 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2021 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2020 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2019 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2018 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2017 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2016 година

» Водич за давање повратна информација до јавноста за резултатите од процесите на подготовка на закони