Сподели:

СООПШТЕНИЈА

Скопје, 27 ноември 2020

Денеска се одржа Пленарен состанок на ИПА Секторските работни групи за реформа на јавната администрација и Локален и регионален развој, на кој беше претставена Програмската рамка за третиот инструмент за претпристапна помош ИПА 2021-2027 или ИПА 3.

Скопје, 25 ноември 2020

Министерот за информатичко општество и администрација Јетон Шаќири денеска оствари состанок со претставници на повеќе институции, министерства и други институции во врска со проектот што МИОА го започна во рамките на ИПА програмата со делегацијата на ЕУ, за зајакнување на електронските услуги.

Скопје, 25 ноември 2020

Министерот за информатичко општество и администрација д-р. Јетон Шаќири учествуваше на меѓународната конференција е-Society на тема „Вклученост и ефективност-добро управување и интернет“, што се одржа онлајн, во организација на здружението “Метаморфозис“.

Скопје, 18 ноември 2020

Министерот за информатичко општество и администрација Јетон Шаќири денеска го претстави предлог-буџетот на МИОА за 2021 година, осврнувајќи се на тековните и идните проекти во насока на развој на дигитализацијата и професионализација на администрацијата.

Посочувајќи дека, при изготвувањето на предлог-буџетот се водело сметка да се најде баланс меѓу оптимизацијата на расходите на јавната администрација и дигитализацијата на јавните услуги, министерот Шаќири соопшти дека вкупниот предлог-буџет на Министерството за информатичко општество и администрација за 2021-та година изнесува 1.179.142.000 денари.

Скопје, 6 ноември 2020

Министерот за информатичко општество и администрација Јетон Шаќири учествуваше на 11-от состанок на Управниот одбор на РеСПА на министерско ниво, што се одржа онлајн. Во фокусот на состанокот беше препознавањето на работата на Регионалната школа за јавна администрација-РеСПА во изминатиов период полн со предизвици, но и во десетте години од нејзиното постоење.

Скопје, 4 ноември 2020

Словачките искуства и знаења во однос на дигитализацијата на јавната администрација беа во фокусот на денешната работна средба меѓу министерот за информатичко општество и администрација Јетон Шаќири и амбасадорот на Република Словачка, Хенрик Маркуш.

Двајцата соговорници разговараа за реформските процеси и билатералната соработка, особено за поддршката што Северна Македонија ја добива преку „Словачка помош“ (Slovakia Aid)

2 ноември 2020

Минатата недела на 29.10.2020 година работната група при Министерството за информатичко општество и администрација, ги разгледа доставените апликации за програмата „Huawei Seeds for the future 2020 “ и за учесници ги утврди следните студенти:

 

Тирана, 02 ноември 2020

Министерот за информатичко општество и администрација Јетон Шаќири, денес учествуваше на министерскиот состанок во рамки на Дигиталниот Самит за Западен Балкан во Тирана, како завршен настан на Третиот дигитален Самит.

Скопје, 30 октомври 2020

Во рамките на глобалната иницијатива Отворено владино партнерство, на 29 октомври 2020 се одржаа информативни онлајн средби, за едукација при подготовка на петтиот Национален акциски план за Отворено владино партнерство 2021-2023, процес кој предвидува вклучување на сите релевантни чинители.

Pages

МИНИСТЕР

Министер за информатичко општество и администрација

Search form