Сподели:

СООПШТЕНИЈА

Скопје, 3 март 2021 година

Министерот за информатичко општество и администрација Јетон Шаќири се обрати на панел дискусија, во рамките на регионалната онлајн конференција, насловена како: „Сајбер отпорност и изградба на капацитети за сајбер безбедност на Западен Балкан“.

Скопје, 2 март 2021

Во рамки на активностите за реорганизација и оптимизација на институциите, денеска се одржа првиот состанок на работната група за изработка на нов Закон за организација на органите на државна управа.

На состанокот учествуваа министерот за информатичко општество и администрација Јетон Шаќири, водач на овој проект, Слаѓана Тасева, претставници од релевантни институции, граѓански сектори и политички партии.

Скопје, 19.02.2021 година

Денес, заменик-министерот на Министерството за информатичко општество и администрација, Александар Бајдевски, беше учесник на Стручна дебата за реформите во јавниот медиумски сервис МРТВ. Дебатата беше организирана од Здружението на новинарите на Македонија, во вид на вебинар, а се одржуваше на платформата ЗУМ. Заменик-министерот Бајдевски говореше на темата „Важноста на политичката и финансиската независност на МРТВ“.

Скопје 18 февруари 2021

Денеска се одржа работна средба со претставниците на „Мастеркард“, преку видео-конференциска врска, на која беше презентирано решението за дигитална идентификација на граѓаните на Република Северна Македонија.

Скопје, 13 февруари 2021

По повод Светскиот ден на радиото, 13 февруари, заменикот министер за информатичко општество и администрација Александар Бајдевски, беше гостин во „Стадион“ на Канал 77. Наместо од студио, емисијата се емитуваше од Мозаик салата во претседателската вила, а разговорите се водеа на тема „Има ли вакцина за спас на медиумите“.

Скопје, 11 февруари 2021

 

Ова меѓу другото го изјави министерот за информатичко општество и администрација Јетон Шаќири, на настанот на кој беше презентиран извештајот за мониторингот над препораките од финалниот извештај за проектот „Проценка на ранливост од корупција во политиките и постапките за вработување, со посебен фокус на непотизам, кронизам и клиентелизам”. Настанот е во организација на Транспаренси Интернешнл-Македонија и Државната комисија за спречување на корупција, поддржан од Холандската амбасада.

Скопје, 11 февруари 2021
 
Продолжување и продлабочување на соработката меѓу двете земји, беше тема на денешната работна средба меѓу министерот за информатичко општество и администрација Јетон Шаќири и амбасадорот на Република Полска, Н.Е. Војциех Тицињски.

Скопје, 1 февруари 2021

Министерот за информатичко општество и администрација Јетон Шаќири учествуваше на секторска консултација на тема „Ефектите од работата на Секторската работна група за реформа на јавната администрација и идните предизвици за подобрување на соработката помеѓу граѓанските организации и институциите“.

Куманово, 29 јануари 2021

Денес министерот Шаќири во работна посета на Куманово, со градоначалникот на оваа општина, г-дин Максим Димитриевски. Средбата беше плодна и разговорот конструктивен.

Главната цел на оваа посета е промовирањето на ДМС системот, каде што општина Куманово е пилот општина меѓу 20 други централни институции.

"Ја прегледав од блиску работата на овој систем и можам да кажам дека сум задоволен со постигнатиот прогрес" рече министерот Шаќири.

Pages

МИНИСТЕР

Министер за информатичко општество и администрација

Search form