Vazhdon zvogëlimi i çmimeve të roamingut për shtetet e Ballkanit Perëndimor

 

Shkup, 01 korrik 2020

Sot, vendet e Ballkanit Perëndimor, shënuan një vit të hyrjes në fuqi të marrëveshjes për zvogëlimin e çmimeve të roamingut. Përgjatë vitit të kaluar, qytetarët tanë kanë folur, kanë shfrytëzuar internet dhe kanë dërguar SMS porosi me çmime më të ulta edhe deri në 99%.

Konkretisht, 5,04 denarë për thirrjet dalëse, 2,9 denarë për thirrjet hyrëse, SMS porositë dërgohen për 2,63 denarë për porosi, ndërsa çmimi i internetit MB është 1,9 denarë.

Prej sot, si shtesë zvogëlohet edhe çmimi i thirrjeve hyrëse, tani është 1,5 denarë.

Në përputhshmëri me marrëveshjen, deri më vitin 2021 çmimet e roamingut do të hiqen plotësisht. Ky është parakushti që Maqedonia e Veriut, së bashku me pesë shtetet tjera po përmbush me qëllim të vendosjes së “roamingut si në shtëpi” edhe me vendet e Bashkimit Evropian.

Takimi i sotëm i ministrave përgjegjës për digjitalizimin e rajonit, Këshillit për bashkëpunim rajonal dhe përfaqësuesve të Komisionit Evropian, u përmbyll në atë se do të përpunohet një hartë për hapat e ardhshme dhe afatet për heqjen e çmimeve të roamingut mes vendeve të Ballkanit Perëndimor dhe vendeve të Bashkimit Evropian.

Ministria e Shoqërisë Informatike dhe Administratës